Jeg tænker videre over det med oplysningstanken, filosofferne og blogs. Kant ville helt sikkert have en blog.
Han ville sige, at det er vores
virtus, vores borgerdyd, at bidrage med viden, når vi kan. Ikke kun til vores eget bedste, men også til samfundets bedste. Det er en borgerdyd at ytre sig, hvis man ved noget om noget. Man må meddele sig udadtil om resultatet af ens tænkning. Tankerne må lægges frem, så de kan stå til prøvelse.
Til dette er blogs fortrinlige. Tanker kan modnes og skærpes i et forum, der er offentligt, men alligevel ikke mast ind i alles påtvungne påsyn.
Dengang var trykkefriheden idealet for oplysningsherrerne. At alle de kloge kunne lægge deres kloge tanker frem. Det viste sig jo, desværre, at da man endelig førte trykkefriheden ud i livet, at det førte til skidt og lort, smædeskrifter og antisemitisme og pornografi, a la ”Struensee boller dronningen, nu på vers, tihi”.
Ligesom på internettet og på blogs nu. (Prøv at checke de ti mest læste artikler på
Ekstrabladet, nederst til højre, altså.)
Der sker det med et nyt medie som blogs eller MySpace at de vel skal finde sin form. Børnesygdommenes feber skal rase ud. Trykkefriheden førte som sagt også til en ikke særlig ædel form for overinformation. Det er vel det samme, der sker lige nu. Informations Henrik Fønns skriver
her, at i stedet for at bidrage med information eller debat, så udtrykker bloggerne og især myspacerne sig i stedet gennem musik, videoer og dating, med ”skøre fotos, linksamlinger, spil, sms-lignende samtaler, videoer fra deres mobiltelefon eller hjemmelavet musik og avatarer. De er Andy Warhols 15 minutters berømmelse i en frodig kakofoni, der får det til at gøre ondt i ører og øjne på de fleste. Det er et brøl om opmærksomhed: Kan alle se mig. Kan alle høre mig!”
Hvis MySpace var et land, så ville det være verdens syvende største, større end Rusland og Bangladesh.
Jeg tror i længden det er godt. Det er noget rod nu, nettet og mine tanker, det ved jeg godt, det dækker bare over optimisme.
Information er godt. Meget information til rådighed er meget godt. Men at kunne skelne mellem skidt og kanel er essentielt. Det kommer med tiden, når medierne og brugerne modnes. Jeg tror blogs er kommet for at blive.
Etiketter: historie