lørdag, november 25, 2006

Flere kuriosa fra Luxdorphs dagbøger

8. sept. 1757
Den norske Post skudt af Hesten i Sverrig oc Postsækken borttaget. Der siges, at Karlen, som reed, var impliceret med oc havde ingen Skade faaet. Gierningsmanden aabnede strax Sækken, tog alle Banco-Sedler oc spreede om paa Marken baade Vexler oc Breve, som kom her 8 Dage efter. Der blev ellers føiet god Anstalt i Sverrig til den Skyldiges Paagribelse.

28. sept. 1757
Været til Canvelliebud Rasch Matthiesens Bryllup med en Pige paa 20 Aar. Hand er 58 Aar.

25. sept. 1758
I Løverdags Aftes var et usædvanligt Lynild eller Lysen i Kiøbenhavn, som gav Anledning til et ugrundet Rygte, at et af de russiske Skibe var sprungne.

10. nov. 1758 (Sundblad er en falskmønter, som er sat i fængsel)
Sundblad brækker et Støkke Jern af en Kuffert, som hand sliber spidst paa Muuren, oc dermed stikker sig i Brystet; dypper et Støkke afbrudt Tand af en Kam i sit Blod oc skriver dermed nogle Ark.

21. dec. 1759
Imellem 11 og 12 om Aftenen fornam vi to eller tree stærke Stød i Kiøbenhavn, som af et Jordskiælv. Det samme mærkedes ogsaa paa Frydenlund og paa Nærum. Ligeledes i Slesvig, samt i Christiania, Moss og andre Stæder i Norge, hvor Fiskerne berettede, at Vandet var lunket, skiønt der var stærk Frost. Provst Bützow skal have spaaet dette Jordskiælv 4 Uger før af de Observationer, hand havde giort om Vierliget for 30 Aar siden, da vi og havde Jordskiælv. - Vesuvius brænder.

15. juli 1760
1759 d. 10. Decembris blev paa St. Croix opdaget en farlig Sammenrottelse af Negerne, som havde besluttet at slaae alle Blanke ihiel.

31. juli 1761
Den Franske, som gav sig ud for at kunde slukke Ildebrand med et Pulver og en viss Slags flydende Materie, gjorde sin Prøve d. 30. Julii, og, da den mislingede, var hand nær bleeven steenet af Almue. Garderne maatte derover patrouillere paa Kiøbenhavns Gader.

Etiketter:

fredag, november 24, 2006

Dom

Det giver ingen mening at dømme fortiden med nutidens øjne. Det har min medstuderende på historie, Dennis, der p.t. læser i Tyskland, skrevet et skægt og passioneret indlæg om på sin blog, her.

Etiketter:

torsdag, november 23, 2006

Drikkeri, nej tak. Socialisme, yes sir!


Et postkort Martin fandt, da vi var i Prag. Det er fra 1952.
Citatet er fra Lenin himself. Det skulle betyde: "Drikkeri fører tilbage til kapitalismen, ikke fremad mod socialismen."

tirsdag, november 21, 2006

Tobaks-Røgen i Kiøbstæderne.

Regeringen sidder og forhandler rygeforbud mens jeg skriver dette.

Jeg sidder og ryger og skriver opgave, og er ved at læse Luxdorphs dagbøger fra 1700-tallet. Faldt - apropos rygeforbuddet - over, at Luxdorph og kancellikollegiet den 30. november 1761 også havde rygeforbud på dagsordenen.

En byfoged Thomas Montagne fra Ringkøbing ønskede, at det simpelthen skulle forbydes bønderne at ryge tobak på gaden. Også selv når de havde en ”hytte” på piben. Så vidt jeg kan se ikke kun i Ringkøbing, men i alle landets købstæder. Stiftamtsmanden var enig med ham, da der hvor der var stråtage kunne ske ulykker.

Læg mærke til at det er ”bønderne”, der nævnes som problemet, det er ikke de ærværdige borgere, der er problemet. Bønderne blev i denne tid opfattet som dvaske, drikfældige, stædige og ualmindeligt dumme, som små børn.

Etiketter:

fredag, november 17, 2006

Torsdag

"Forfatteren er død."
- Roland Barthes

"Roland Barthes er død."
- Forfatteren

onsdag, november 15, 2006

Paraplytid

Paraplytiden startede for 250 år siden i København. Der har sandsynligvis været dårligt vejr inden da, men fra 1760’erne dukkede de første ”regnskærme” op i Københavns gader, ifølge Hugo Matthiessens kulturhistoriske perle ’Københavnske gader’, som jeg er ved at læse af anden årsag.

I starten hed de PARAPLUIS, det lugtede lidt af Frankrig. ”Det er den største vellyst at se vore hjertens småherrer under disse parapluis; deres kreppede og pudrede hår kommer ikke i mindste uorden under disse skærme, ja, de er så vel forvarede under disse, som i den pæneste fruerstue, ja bedre end under den fineste himmelseng. Fortræffelige parapluis!”
Senere blev det en landeplage.

Så hed de PARAPLØJER, det lugtede lidt af Jylland. Når man gik rundt med en paraply under armen, signalerede man jo at man ikke havde råd til at leje en vogn. Og på gaderne risikerede man at få puffet sin hat af, eller endnu værre: sin paryk, af en eller anden plebejer, med ”disse Parapløjer, eller hvad det fandenskab hedder”. ”Der render de, med disse staværer og krydser gennem gaderne for en smule regn eller sne, så en ærlig mand, som hidtil har kunnet gå gennem verden uden disse regnskærme, og endda beholdt både sin helse og sin ære, står i fare for at miste enten et øje eller taget revet af næsen.”

Det har altid været svært at vænne sig til de sociale reglementer, når nye opfindelser pludselig bliver hver mands eje.

Etiketter:

torsdag, november 09, 2006

"Aminas breve" og debutantpris

Med debutantprisen på bogmessen lige om hjørnet blev jeg nysgerrig efter at læse sidste års vinder, Jonas T. Bengtssons ”Aminas breve”. Valget af den bog undrer mig. Jeg synes den sprogligt er ret ordinær, og den er præget af nogle virkelig stereotype personer: Den Hjemløse, Pigen Fra Amager, Den Rige Bror, Den Tyrkiske Far, Den Sexede Og Skizofrene Malerinde, De Kriminelle Indvandrere. I beskrivelserne af hovedpersonens sygdom og i livet på den lukkede er der dog originalitet, og en mærkelig form for charme, og i den sidste sjettedel faktisk også noget brod. Men jeg forstår ikke helt jubelanmeldelserne.
En halvtredser på at det bliver Knud Romer, der får årets debutantpris. Den bog har jeg til gode.
Selv hepper jeg på Jonas Bruun.

Etiketter:

onsdag, november 08, 2006

Lad historiebøgerne være i fred!

Jeg synes det er en tiltagende uvane - som historiker - når alting skal være ”historisk”, når det bare betyder ”stort”. Især indenfor sportens verden lyder det altså tåbeligt, når der fx er tale om en ”historisk nedtur for Aabenraa Boldklub”.

Det er ligeledes en journalistisk kliché, når der er tale om en finanslov eller håndboldsejr eller arbejdsmarkedsaftale eller varmerekord eller cykelrytter, der er lidt ud over det sædvanlige. Så vil det altid ”gå over i historiebøgerne”. Hvem er det lige der skal skrive alle de historiebøger, det bli’r ikke mig. Er det journalisterne?

Her er blot nogle af de eksempler, jeg har fundet på Infomedia i løbet af de sidste par uger:

Spurs i historisk sejr over Chelsea
Kina tilbyder lån ved historisk møde med Afrikas ledere
Historisk overenskomst mellem FIFA og spillerne
Thor Pedersen med historisk overskud
Marcus Allbäck blev den historiske matchvinder med et ægte slidermål i anden halvleg af en match, hvor englænderne aldrig nåede de velkendte højder.
Aarhus Teater får historisk overskud
Historisk: Alle smede i arbejde
Historisk lav ledighed i Østjylland
World cup-håndbold: Historisk aften gav to danske sejre
Sverige skøjtede sig ind i historiebøgerne, da de i går vandt verdensmesterskabet i ishockey i Letland
Pokalfighter i historiebøgerne med 16 fuldtræffere

Og min favorit:
En dag til historiebøgerne (Brabrand tabte 2-0 til Randers)

Etiketter:

tirsdag, november 07, 2006

Stakkels enke

Fra Den Blå Avis’ netside, ifølge Peter Q.:

”høne, dværghøne gives væk da vores hane er død gives væk for 2 poser Haribo Pepito.”

søndag, november 05, 2006

Bibliotekspenge

Det er nu åbenbart muligt at snage i hvor meget andre folk får i bibliotekspenge, sandsynligvis ved en fejl. Det er ikke uinteressant. I hvert fald ikke hvis man er lidt nørdet. Se her og her.

Således kan man fx se forfatteres fjollede mellemnavne, hvor meget Preben Elkjær og Michael Laudrup fik udbetalt i år for deres litterære nebengeschjæfter - eller at jeg selv er steget fra at være nr. 7483 på listen i 2005 til en flot 2700-plads i år :-)

Etiketter:

torsdag, november 02, 2006

Rygning og våben altså forbudt


Der er kommet liv i Frederiks blog igen. (Se link til højre.)
Kan ikke stå for dette feriefoto fra Pristina, fra hovedkontoret for United Nation Mission In Kosovo.