fredag, september 19, 2008

'I gamle dage, før verden gik af lave, var en mand en mand og en soldat kunne gå fra København til Rendsburg ved grænsen på tolv dage.'

onsdag, september 17, 2008

Anmeldelse og kurser

Jeg skal snart ud på "landevejen" igen og holde skrivekurser, på Ry Højskole, i Århus og idag har jeg lige fået en henvendelse fra VUC Vejle.

Ved samme lejlighed fandt jeg denne fine anmeldelse af min skrivebog i bladet Folkeskolen/Undervisere. "En bog for alle, der ikke er blevet for satte til at lære nyt," skriver anmelderen, der vist selv er blevet helt inspireret til at skrive mærkeligt. "Klart. Informerende. Spændende. Brugbart. Temposkift er ikke kun for fodboldspillere, skribenter i alle aldre kan også lære det."

Det er jo et godt afsæt for de næste kurser.

Tegningen er af Erik Petri og fra bogen.

torsdag, september 11, 2008

Ny bog


"København i en jazztid" udkom forleden, og jeg har lige modtaget mine frieksemplarer. Det er saftsuseme blevet en flot bog! Det er nogle virkelig kyndige mennesker der har skrevet den, og jeg er meget stolt af at være med på holdet. Jeg har skrevet broderparten af de tekstbokse, der ledsager bogens brødtekst. Bogens redaktør Jens Andersen, samt Iben Tandgaard har dog også lavet nogle.

Det har af en eller anden grund været småt med anmeldelser af bogen endnu, men i Berlingske har den fået fem stjerner. "Når festrusen efter Golden Days-arrangementerne har lagt sig, skal »København i en jazztid« ganske givet frem af reolen igen – og igen." (Jeg ville linke til anmeldelsen, men deres website er vist nede for tiden.)

Nyd festivalen. Køb bogen. Den koster kun 249 kr., hvilket faktisk ikke er ret meget taget i betragtning hvor lækker i udstyret den er.

onsdag, september 10, 2008

For meget kundskab gør drukken

”Mere kundskab gør bonden hans stand ufordragelig og udbringer kun lede og kedsomhed for det hårde og ensdannede arbejde, hvortil hans dage må bruges, og staten må og skal bruge hans dage. Det hele menneskelige køn tåler kun et vist mål af kundskab, og enhver stand må derfor have sin egen visse andel. Det mere gør drukken.”
Høegh-Guldberg ca. 1780
(set i Furesø-bogen s. 162)

torsdag, september 04, 2008

Kronik i JP i dag

Jeg har en kronik i Jyllandsposten i dag. Den handler om sex og frisind i 1920'erne og 1930'erne og er i anledning af Golden Days-festivalen, der starter i morgen. Kronikkens titel er jeg ret stolt af - "Tugt og utugt i mellemkrigstiden" - hvilket naturligvis er en fiffig henvisning til en Svend Åge Madsen-roman.
Hvad jeg er mindre stolt af er at kronikredaktøren har valgt at stave mit navn forkert. Rimelig utjekket firma...

Kronikken er illustreret ved en ret ligegyldig vignet af selveste hr. Muhammed-tegner Kurt Westergaard. Den kan man dog kun se i papirudgaven.

Du kan læse kronikken her.

tirsdag, september 02, 2008

Den farlige dåb

Jeg var til dåb hos min lille, ny niece sidste søndag. Det foregik væsentligt mere urbant end for 200 år siden. Det er jeg netop faldet over i en bog jeg er ved at anmelde.

Børn skulle for 200 år siden døbes så hurtigt som muligt, man var ikke tryg ved at have en hedning - omend lille - i huset. Dåben foregik derfor som regel indenfor en uge. De små dåbskandidater risikerede deres liv i en kold kirke med træk. Moderen kunne ikke komme med til dåben, hun havde nemlig karantæne i nogle måneder fordi hun blev betragtet som uren efter fødslen. Det var faren og fadderne, der var til stede.

En vinterdåb kunne være decideret livsfarlig. Dels på grund af den kolde kirke for det lille barn, der må have skreget som en sindssyg. Efter kirken søgte faren og fadderne ofte ind hos en bonde i nærheden, der skænkede brændevin. Halvt eller aldeles berusede begav følget sig derefter ud og hjemad i kulden. De utålmodige heste jog af sted i en rasende galop. Der findes eksempler på at dåbsbarnet derved er faldet af vognen, og ikke er blevet savnet før vognen nåede frem til den med rette bekymrede mor.
(s. 129-30 i ”Furesø”)

mandag, september 01, 2008

Krarups mor bar tørklæde

Søren Krarups mor bar tørklæde. Det hævdede i hvert fald Erling Jepsen i et foredrag på Krogerup Højskole for nyligt. “Min mor kendte nogen, som kendte nogen, som kendte nogen, som kendte Søren Krarups mor, og hun gik aldrig nogen steder uden sit tørklæde.”