Politiken nævner idag at der er opstået en ny hobby i England. Historie- og arkæologiinteresserede bruger deres friværdi og fritid på at fise rundt med metaldetektor, og det er der på et år kommet en ekstra femtedel fund frem af. Kulturministeren kalder angiveligt detektorsvingerne for "de ubesungne helte af Storbrittaniens kulturarv." Professionelle, derimod, er bange for at de glade amatører i deres iver snarere ødelægger vigtige genstande.
Vor akademiske verden er præget af en snobbet afstandstagen til amatørerne. Det er kun OS, der må bruge og udtale os om historien. Det er da rigtig at uddannelsen giver en vis videnskabelighed, men gør det os nødvendigvis mere subjektive, gør det os ikke bare bevidste om vores egen subjektivitet?
Der findes også interessante danske hjemmesider, hvor disse glade detektorsvingere skriver passioneret om deres fund. De har tilsyneladende en ret høj moral mht at aflevere alt hvad de finder til rette myndigheder.
Eksemplet fra Politiken fik mig til at tænke på den udgravning, der fandt sted på Esplanaden i København for nogle år siden. Her fik arkæologer lejlighed til at rode rundt i en losseplads fra 1700-tallet, som på grund af nogle mirakuløse faktorer i undergrunden havde bevaret alt skraldet i en uhyre god stand - man fandt parykker, legetøj og stablede æggeskaller, og alt muligt andet.
Men udgraverne arbejdede under stort arbejdspres, før A. P. Møller skulle overtage og bebygge grunden. Derfor måttte arkæologerne nøjes med et lillebitte stykke jord, måske en eller to procent, jeg husker det ikke præcist, men det var noget i den retning.
Men hvad blev der så af resten af jorden, af de ca. 99% af alle fundene fra 1700-tallets hovedstads folkeliv, spurgte jeg ifm et foredrag om de fascinerende fund. I gemte vel jorden på en måde, I sendte vel nogle glade amatører derud, for trods alt at lave en klodset og uprofessionel hurtig gennemgang af jorden før det blev kørt væk?
Næ, det blev kørt til destruktion, ud på Amager.
Argumentet var, at det ville være farligt, hvis den slags fund fra 1700-tallet dukkede op i privatsalg. Af den grund gik langt, langt hovedparten af disse fund tabt, for al evighed.
Måske skal man have et særligt passioneret forhold til 1700-tallets København - og det indrømmer jeg at jeg har - men jeg var altså ved at tude, da jeg hørte det. Så hellere en klodset britisk amatøragtig detektorsvinger, der vader på hjørnet af en enkelt Solvognen med sin gummistøvle, end 99 Solvogne, der bare bli'r kørt til destruktion på Amager.
Eller hvad?
Etiketter: historie