torsdag, september 13, 2007

Gravide skolebørn

Den 2. september 1745 udsendtes en forordning til det ganske rige. Den skulle forhindre, at unge tog eksempel af andre unge, der var blevet gravide før konfirmationen og have samleje, som der står, ”just for at blive fri for Skole-Gang”.

At en sådan forordning måtte udsendes tyder jo på at problemet rent faktisk har eksisteret. At børn og unge har haft sex for at blive gravide, så de kunne slippe for skole. Det er et ret pragmatisk forhold til seksualitet, graviditet og følgerne heraf.

Mest pudsigt er i praksis dog procedurens paradoks: For disse forordninger blev oplæst fra prædikestole over hele landet. Idéen har derfor spredt sig blandt dem, der ellers ikke havde haft denne tanke. Jeg tænker: Har forordningen mon resulteret i a) færre eller b) flere graviditeter blandt skolebørn?

(Kilde: Månens Kulør, bind 1, s. 101, note 63)

Etiketter:

3 Comments:

Anonymous Sternberg said...

Jeg fandt forordningen. Den er tilsidst her:

http://www.h58.dk/gb/Ret_straf.pdf

Et halv eller helt års strafarbejde, hvis man forførte en før konfirmationen eller hvis man selv blev forført.

Umiddelbart læser jeg mere det med at blive gravid for at undgå undervisning, som noget det frygtes at nogen ville gøre, hvis man tillod nogle gravide at få hastet en konfirmation igennem uden at de behøvede læse om, hvad det går ud på ... Det er da ikke almindelig skoleundervisning vel? Det er da konfirmationsforberedelse? Opfatter du det ikke også sådan?

7:35 PM  
Blogger Thomas Oldrup said...

Jo, Sternberg, du har da fuldstændig ret. Det er dét det handler om, ikke det som doktordisputatsen - det er sådan en jeg har det fra - antyder. Det handler om at de unge og deres forældre tilsyneladende har brugt deres graviditet som et slags pressionsmiddel til at haste en konfirmation igennem. Sådan forstår jeg også det med at "tage Exempel og bruge syndig Sammenleie, just for at blive fri for Skolegang, for at læse i Bog, og at prøves saa nøie, eller præpareres saa længe". Sådan læser jeg det.

Det er mindst ligeså interessant.

Godt fundet. Mange tak for linket.

9:26 PM  
Anonymous Sternberg said...

Ja, det er rigtig interessant, når man prøver at dykke lidt ned i fortidens tekster - folk opfattede vel konfirmationen som en forudsætning for frelse. Det er det indtryk jeg får ... men altså ... det er jo svært at vide, især ud fra en eneklt forordning, hvad almindelige mennesker sådan gik og rodede med af tanker - selvom historikere ganske givet ved en del ... Selv vor tids religiøse forestillinger kan det være svært at sætte sig ind i.

7:02 PM  

Send en kommentar

<< Home