søndag, april 05, 2009

Sex på P1

Forleden var jeg i DR-Byen og lave en udsendelse med Alle Tiders Historie. Jeg blev interviewet af den charmerende Dorthe Chakravarty om sex i 1700-tallet, som også er emnet for den speciale jeg er ved at runde af. Programmet bliver sendt på søndag kl. 9, og kan sikkert efterfølgende høres på nettet her.

2 Comments:

Anonymous Donald said...

Hej Thomas Oldrup, Google førte mig først til en ældre posting om "Ikke meget strip-tease i 1700-tallet" - et interessant synspunkt, der fører til en del spørgsmål.

Angående dagbogen, som du omtaler i udsendelsen, kan jeg ikke finde noget på wikipedia og Google har også svært ved at skelne Miranda fra steder og andre personer. Men det er jo så spændende, så det burde have en plads på nettet :-)

Jeg tror det vigtigste budskab fra denne periode er hensynet til menneskers uddannelse og livsforløb, men om 1700-tallets "oplysning" kan betegnes som en udløber af ønsket om genopbygning efter 30-års-krigen, det kan jeg slet ikke bedømme.

Jeg er ikke historiker, men musik-uddannet der igennem 25 år har fungeret som instruktør i computer-science efter en forholdsvis kort karriere som musikmedarbejder i DR.

Som musikstuderende undrede jeg mig altid over den fritsvævende "musikhistorie", som egentlig blot var stilhistorie, og prøvede at sætte den i forbindelse med holdninger og filosofi. En af de mere specielle oplevelser var at finde ud af, hvilke tanker der kunne ligge bag et "oratorium" om Israelerne i Ørkenen, hvor religionsforskere mener at den jødiske identitet blev grundlagt, og at komponisten (C.Ph.E.Bach) havde kontakt med universitetsfolk i Berlin (Moses Mendelssohn, forfatter og filosof, far eller farfar til komponisten) med interesse for netop denne del af religionshistorien.

Men musikhistorien rummer ikke meget information om sex i 1700-tallet bortset fra lidt omkring Mozart/Beaumarchais/DaPonte "Figaro", hvilket jeg godt kan undre mig over.

Det nærmeste man kan komme er "Wienervalsens" forbindelse til dansen og den parvise kropsnære kontakt på en smuk, accepteret måde, og før den de tyske danse, som Mozart oplevede en enorm popularitet på - noget der sjældent fremhæves.

10:04 AM  
Anonymous Donald said...

Nu fandt jeg endelig den relevante artikel om Miranda:
http://en.wikipedia.org/wiki/Francisco_de_Miranda

10:20 AM  

Send en kommentar

<< Home