mandag, september 17, 2007

Michael Kviums hemmelige debut

En bekendt i Horsens gav mig et tip forleden: Jeg skulle læse "Hold mig uden for", en børnebog fra 1979 af Mary Madsen. Det gjorde jeg. Det er en socialrealistisk sag fra dengang man kaldte folk for "bisse", hvis man blev rigtig ophidset. Og hvor man - da spændingskurven peaker - kan slippe afsted med replikker som: "Bare fordi du, pæne Troels, har forstået at holde dig uden for, når det knaser". Og hvor kapitlerne har navne som "Monika fortæller om Niels Åge".
"Hold mig uden for" er en lille, forudsigelig historie om Troels, der er i lære som elektriker og vistnok forelsket i Monika. Han har travlt med at holde sig ude af ballade, fordi han engang har stjålet for 108 kr. øl en nat i en biks på en mole. Monika er mere ilter, handlekraftig og passioneret og opsøgende, mens Troels er konfliktsky og lidt naiv. Derfor må de gå fra hinandnen, hvilket sådan set forløber ret smertefrit, dog opkalder han senere sin lille jolle efter Monika.
Under de lidt fjollede socialrealistiske replikker og det oldnordiske layout gemmer der sig dog antydningerne af nogle historier, der ikke er helt fortalte, banale eller ufarlige. Det giver manuskriptet sin styrke. Den er behageligt fri for moral og kønsmæssigt set også lidt progressiv, f.eks. gi'r Monika Troels et blåt øje til sidst.

Hvad er det så, der gør Mary Madsens lille bog fra 1979 interessant? Det er tegningerne.
Mary Madsen spurgte nemlig et bysbarn fra Horsens om han ville tegne til hendes lille historie, dér tilbage i 1979. Det gad han da godt. Og bysbarnet var Michael Kvium, der dengang var 24 år gammel, vistnok også det år han startede på Akademiet.
Tegningerne, de "ligner". De er realistiske og detaljerede. Der er 11 tuschtegninger, og et farvelagt cover. Ingen af dem er signerede.
De er interessante, fordi de intet sted røber Kviums kommende, markante stil. Det ligner datidens almindelige børnebogsillustrationer. Det kan vel tilskrives mandens professionalisme. Og personerne har tidstypiske frisurer, parka coats, store opsmøg på bukserne, fodformede sko, store dynamolygter og babusjka-dukker stående på reolen. Et enkelt sted, s. 80, hænger der dog i en stue nogle portrætter, der kunne være en forsigtig hilsen til en senere Kvium-stil.
I de kommende år illustrerede Michael Kvium flere børnebøger, men "Hold mig udenfor" fra 1979 var hans debut.

1 Comments:

Blogger Thomas Oldrup said...

Nu også læst opfølgeren, "Mig og Monika", fra 1981. En dyster bog om familieforhold og dæmoner og en lovestory, der ender med at Monika kommer tilbage fra England og pludselig står dér på bådebroen. Mere drømmende cover, pastelfarver, meget feminint. Havet har fået et lyserødt skær og stregen er tilsigtet uskarp, frynset.
I kolofonen er det kun "omslagstegning" der er af Michael Kvium. Han er ikke krediteret for de seks tegninger indeni (halvt så mange som første bog) men stregen er helt tydeligt den samme som i etteren. Han er blevet bedre til skygger og præcise former, og har tillagt sig en krattende stil a la Ib Spang Olsen. Der optræder skægge bipersoner i baggrunden, og nøjagtige detaljer. Igen, billeder på bagvægge (s. 51) der hilser til Kviums fremtidige stil.

9:41 AM  

Send en kommentar

<< Home