torsdag, juli 12, 2007

Poul Jensen Kolding og hans selvbiografi

Har lige afleveret en artikel idag til en historisk årbog. "POUL JENSEN KOLDING OG HANS SELVBIOGRAFI FRA CA. 1630". Jeg faldt tilfældigt over denne mand, der kort før sin død i 1640 nedskrev sin selvbiografi.

Teksten fortjener gengivelse af flere grunde: Dels af sproglige grunde; det danske sprog omkring år 1600 er skønt: så højstemt og kompakt, fuld af alvor, stive formler og etikette. Dels af slægts- og lokalhistoriske grunde; dokumentet nævner lokale koldingfakta og koldingpersoner før 1594. Dels af kildemæssige grunde; selvbiografier fra denne periode er ekstremt sjældne. Man kender færre end 25 selvbiografier af danskere født før 1580.

Og endelig af psykologiske grunde. Det er interessant at se hvilke præstationer, mærkesager, nedslagspunkter man udvælger, hvis man skal beskrive sit liv på 850 ord. Ville du mon vælge dit fokus på samme måde? Ville jeg? Der er meget nøjsomhed og namedropping, må man sige, i en selvbiografi fra 1600-tallet. Erindringerne er strengt kronologisk bygget op og minder meget om et moderne CV, med deres passionsløse fokus på stillinger og datoer.

Det originale håndskrift opbevares på Universitetsbiblioteket i Oslo. Artiklen kommer i den såkaldte Koldingbogen 2007, der udkommer senere på året.

Etiketter: