søndag, oktober 07, 2007

De originale Muhammed-tegninger

På forsiden af Nyhedsavisen igår kunne man læse at ingen har vist interesse for de tolv originale Muhammed-tegninger. Kun én af dem, Franz Füchsels, er angiveligt blevet købt for 15.000 kr. af en buschauffør.
Professor i historie på RUC, Claus Bryld, udtaler at de 12 karikaturer "må og skal" bevares. Fordi de originale tegninger er nødvendige, når man i fremtiden ønsker at forske i krisen. Det er lektor Niels Kayser Nielsen fra Aarhus Universitet enig i.

Det er klart at samlere har en interesse i de originale tegninger. (Jeg hørte igår om en fyr, der for nyligt havde købt hin udgave af Jyllandsposten den 30. september 2005 for 180 kr. i Den Blå Avis) Men som historisk kilde har de originale tegninger ingen interesse whatsoever. Det var netop reaktionen på trykningen af tegningerne, der var vigtig. Ikke den enkelte konkrete tegnings kunstneriske værdi.
Jeg synes udtalelserne fra Claus Bryld og hans århusianske kollega er udtryk for et materielt kildesyn, der er ualmindeligt gammeldags. Eller er jeg helt gal på den?

4 Comments:

Anonymous Sternberg said...

Umiddelbart er det vel avisen som sådan, med ledsagetekst om, at muslimer skal tåle hån, etc.,der er kilden og ikke originaltegningerne.
Der var jo ikke tale om en galleriudstilling på St. Kongensgade, men om et bestillingsarbejde til avisen.

6:21 PM  
Anonymous Martin said...

Mener du materielt kildesyn?

Ellers må du lige uddybe...

7:24 PM  
Blogger Thomas Oldrup said...

Netop, det er tegningerne i avisen, der har relevans for perspektivet og evt. kommende forskning, ikke den enkelte tegning. Jo, Martin, du har ret, jeg mente selvfølgelig materielt kildesyn. Jeg har rettet det.

10:07 PM  
Anonymous Martin said...

Ok så. Ved ikke, om det er et materielt kildesyn, umiddelbart tænker jeg mere på noget morhorstsk kildemagi. Hvad er argumentationen bag Bryld og Kayser Nielsens standpunkt?
Og er du ikke materiel, når du afgør, at originaltegningerne ingen interesse har som kilder? Det kommer vel an på hvad til ;-p

12:51 AM  

Send en kommentar

<< Home