torsdag, marts 27, 2008

En seksuel ret

Der var tre grunde til at man kunne opnå skilsmisse: Hor, desertion og impotens. Impotens var en eksplicit skilsmissegrund i Jyske Lov og en alvorlig sag. Det beskrives for eksempel i Maria Hellebergs historiske roman ”Kærlighedsbarn” (Samleren, 2002) om prinsesse Louisa Augusta, Danmarks Venus, hvis mand Friederich Christian i bogens første 200 sider ikke har samleje med sin royale hustru. Det gør at hun ytrer ønske om skilsmisse. Mandens impotens – såvel som kvindens ufrugtbarhed – toges gravalvorligt, fordi et normalt ægteskab naturligvis burde avle børn.
Men en anden ting er ligeså interessant: Jeg tror også godt - ud fra alle de erindringer og dagbøger fra samme periode jeg har læst indtil videre - at man se dét at seksuel tilbageholdenhed var en skilsmissegrund som et udtryk for at der eksisterede ægteskabelige forpligtelser og altså en helt almindelig RET til et (nogenlunde tilfredsstillende) sexliv mellem ægtefæller.

Helleberg lader ligeledes i romanen Ernst Schimmelmann sige både at ”God elskov tager brodden af en forjaget dag” (s. 166) og at ”Ethvert sundt og naturligt menneske hverken kan eller skal leve uden fysisk kærlighed” (s. 168).

Etiketter:

2 Comments:

Anonymous Anonym said...

Hvor nævnes impotens som gyldig skilsmissgrund i Jyske Lov?

9:18 PM  
Blogger lovecomment said...

Ekte kjærlighetsspell Caster Dr.Obodo. Staver for å tiltrekke kjærlighet, Stopp skilsmisse, Ekteskapsstaver, Ta tapt kjærlighet, Penger og velstående staver, Beskyttelsesformål, fruktbarhetstast ..Kontakt Info:
E-post: templeofanswer@hotmail.co.uk
Ring, Viber og whatsapp: +234 (815) 542-5481

4:51 PM  

Send en kommentar

<< Home