torsdag, december 18, 2008

Gamle jokes

God humor er tidløs. Det mener i hvert fald den britiske komiker Jim Bowen, som har publiceret en ny udgave af en lidt over 1 600 år gammel bog med vitser, Philogelos: The Laugh Addict. Bogen udgør en sammensætning af vitser, som et par komikere ved navn Hierocles og Philagrius fortalte i 300-tallet e.v.t.
Mange af vitserne kunne man sagtens fortælle i dag, mener Bowen. Almindelige temaer
er sex, impotens eller mænd, der klager over
deres vrantne eller
frastødende koner. Mange vitser gør også nar af veluddannede, men dumme mænd, især den arketypiske »dumme student». En af vitserne kan til og med ses som en forgænger til den klassiske »død papegøje-sketch», som den britiske komikergruppe Monty Python indspillede i 1969.
I Pythons version kommer en mand tilbage til en dyreforretning og klager over, at den papegøje, han har købt, viser sig at være død, hvorpå butiksindehaveren svarer, at den bare hviler sig lidt. I det antikke forlæg har en mand købt en slave, som afgik ved døden med det samme, så han går tilbage til sælger for at klage. Sælgeren forsvarer sig med ordene: »Da han var hos mig, gjorde han aldrig den slags.»

(Fra Alt om Historie februar)

onsdag, december 10, 2008

Miraklernes tid

Bogen "Miraklernes tid - og andre fortællinger om livet i 1700-tallets København" er netop udkommet. Det er en samling af kulturhistoriske artikler om forskellige aspekter af hovedstaden i 1700-tallet.

Jeg har en artikel i om Geddes eleverede kort fra 1761. Det er en kildekritisk analyse af det kort, som igen og igen bruges som illustration af livet i hovedstaden på den tid, og i artiklen - som er en omskrevet version af en opgave jeg skrev på Københavns Universitet for et par år siden - stiller jeg kritiske sprøgsmål ved om kortet nu også er så troværdig en kilde, som man får indtrykket af.

Der er også andre spændende artikler i bogen, bl.a. af to af mine tidligere undervisere på Universitetet, Morten Fink-Jensen og Peter Henningsen. Sidstnævnte har også været redaktør på bogen.

onsdag, december 03, 2008

Shakespeare er sjofel

"Shakespeare er pissesjofel. Selv efter nutidens forhold... Men helt ærlig – Shakespeare var datidens opgør med pænheden. Han var katalysatoren for de elskende, og det gik ikke stille for sig."

Jan Gintberg på Ekstrabaldet.dk idag, i anledning af ny opsætning.