søndag, juni 29, 2008

Legat

Det er en glad lille cowboy, der tuller rundt på Strandboulevarden idag. Igår havde den flinke post nemlig - foruden årets bibliotekspenge - et brev med fra Kunstrådet. Det øvede øje lærer at skelne mellem dem man får fra dem med ét ark papir i (afslag), og det med to ark i. De flinke mennesker i Kunstrådet skrev, at de har valgt at give mig et legat på 50 000 kr.! Pengene skal bruges på arbejdet med min nye bog. Det er en spændingsbog for unge, der foregår på Gammeltorv gennem forskellige perioder af Københavns historie, lidt i Dan Brown-stil. Jeg er i Ascea i Italien hele august for at begynde selve skrivearbejdet. En solid synopsis og en forlagskontrakt foreligger allerede. Bogen skulle således udkomme på Phabel/ArtPeople 2009.

Det er andet år i streg at jeg får 50 000 fra Kunstrådet. Jeg takker.

lørdag, juni 28, 2008

Et lille kuriosa - fortidens brobizz

En major Christian Carl Pflueg har skrevet sin biografi i 1808, som jeg er ved at læse ifm mit speciale. Det er en interessant, men noget selvhøjtidelig beretning om hans lange liv, skrevet i tredjeperson. Fra en rejse i Holland i 1760 fortæller han om denne besynderlige skatteregulering, sikkert baseret på en eller anden mærkelig overtro, som han ikke kommenterer:

"En ulejlighed fandt Pflueg også ved den store mængde betlere, som overtryglede rejsende på landet og i stæderne. Ligeledes var det ubelejligt at vorde anholdt ved de mange bomme, hvor passagepenge måtte betales for heste; dog var derved den (be)synderlighed, at for en hest med fire hvide ben betaltes intet, en fordel, som Pflueg blev oplyst om ved den hest, han selv red på, der var mørkebrun overalt undtagen på benene, der alle var hvide, og af den årsag passerede frit." (s. 42)

Der er altså tale om en slags brobizz. At heste med en bestemt farve (ben) ikke skulle betale for at passere ved de mange toldbomme.

(Fra "Gemt og Glemt III - Minder fra Gamle Dage" ved Bobé og Dumreicher)

torsdag, juni 26, 2008

Visesangerne i Sønderho

Med den uforglemmelige linje: "I gamle dage var du en liderlig bajads..."

søndag, juni 22, 2008

Mythbusters: Er det rigtigt at den kinesiske mur kan ses fra månen?

I begyndelsen af 1900-tallet spredtes myten om, at den kinesiske mur er det eneste bygningsværk, der kan ses fra månen. Det passer ikke. Derimod kan muren skimtes, hvis man befinder sig i en bane om jorden. Den kan med andre ord ses fra rummet. Men muren kan ikke ses specielt godt – den er trods alt kun syv meter bred på det bredeste sted, smallere end mange motorveje.

Astronauten Ed Lu, som i 2003 befandt sig i 350 km højde på den internationale rumstation ISS, sagde, at den kinesiske mur »er mindre synlig end mange andre ting. Og man skal vide, hvad man skal kigge efter for at finde den.»

(Fra Alt om Historie august)

Få samme sted bl.a. også svar på følgende:

Er det rigtigt at danskerne ikke var særlig høje i gamle dage?
Hvem var den første danske kunstner, der udsendte en cd?
Er der rigtigt at der blev født en pige ved navn Raquetta Bombardina under Københavns bombardement i 1807?

onsdag, juni 18, 2008

Afskaf realiteterne!

Et radikalt udsagn, set på muren til et supermarked Schivelbeinerstrasse i Prenzlauer Berg forleden.

Etiketter:

tirsdag, juni 10, 2008

Historiske mythbusters

I Alt om Historie har vi nogle sider med Spørgsmål/svar. Jeg har lige overtaget den danske side med specifikt danske spørgsmål og svar. Min ambition er at gøre siden til en slags "mythbusters". Hvad tror danskerne de ved om Danmarkshistorien, som i virkeligheden ikke passer.
Hvis du har nogle skægge idéer til spørgsmål - og også gerne udkast til svar - så hører jeg dem gerne.