onsdag, oktober 29, 2008

Myte: Cook var den første på New Zealand

I 1769 ankom den første kendte europæiske ekspedition til Nordøen i New Zealand under ledelse af kaptajn James Cook. Først i 1806 kom så de første to hvide kvinder til landet, da en gruppe straffefanger flygtede dertil fra en fangelejr i Australien. Sådan lyder i hvert fald den etablerede historie. Nu har et fund af et kranium tæt på hovedstaden Wellington tvunget historikere til at skifte mening. Kraniet, som bærer tydelige spor af at have været udsat for vold, er nemlig blevet dateret til år 1742 – næsten 30 år før Cooks ankomst.

Kraniet tilhører sandsynligvis en europæisk kvinde, hvis identitet er et mysterium. Forskere, som har foretaget en grundig gennemgang af Cooks logbøger, har dog fundet et spor som kan føre i den rigtige retning. Nogle maorier, øens urbefolkning, fortalte Cook, at et fartøj, som lignede hans, var gået på grund ud for New Zealand »mange år tidligere».

Flere kristne missionærer hørte den samme historie. Men de fik også mere at vide – i hvert fald ifølge deres eget udsagn – nemlig, at de, der reddede sig fra vraget, blev dræbt og ædt, så snart de kom i land.

(Fra Alt om Historie 10)

1 Comments:

Blogger Troels Damgaard said...

Dammit! That does it. Det er jo umuligt for en amatørhistoriefreak som mig at sidde sådan en teaser overhørig.

*Googler "alt om historie"; taster navn og adresse; klikker på [Bestil!].*

1:38 PM  

Send en kommentar

<< Home