torsdag, maj 31, 2007

Post secret


Jeg må tilstå at jeg er vildt fascineret af projektet Post Secret (se link ude til højre). Det er et af de mest simple, smukke, vitale og originale kunstværker jeg kender. Det opdateres løbende.

søndag, maj 27, 2007

København 1807 - New York 2001

Uddrag fra kronik jeg arbejder på. Kommentarer til det modtages med kyshånd.

Det mest oplagte at sammenligne er i virkeligheden den intense stemning efter de to angreb. I længden er det det, der er den vigtigste sammenligningsfaktor ved begge angreb.

Når vi i tid kommer ligeså langt væk fra 2001, som vi i dag er fra 1807, vil vi formentlig se at den patriotisme, der skød frem og de reaktioner den medførte, blev af stor vigtighed for verdenshistorien. Ligesom den danske og især københavnske stå-sammen-hed, der opstod efter bombardementet, var med til at medføre romantikken og den stemning, vi i dag kender som guldalderen.

Romantikken indebar - med historikeren Claus Bjørns ord - ”et krav om frigørelse i forhold til dagligdagen og fornuften, samtidig med at man stræbte efter en ny, højere sammenhæng.” Perioden var præget af nationalromantik, med historisk interesse og fokus på det særegne i den nordiske oldtid. Indadvendthed, selvoptagethed, følelsesfuldhed, åndelighed og virkelighedsfjernhed er andre ord, der kendetegner guldalderen. Riget samledes pludselig om den populære kronprins, den senere Frederik 6.

På samme måde sikrede præsident George W. Bush sin popularitet som nationens fader og samlingspunkt efter 11. september. Fra 2001 husker vi patriotismen - eller nationalismen - komme til udtryk da Bush besteg de rygende ruiner og stort set ingenting behøvede at sige før folket omkring ham taktfast råbte: ”U – S – A! U – S – A! U – S – A!” En popularitet midt i nødens stund, der varede ved længe, helt ind i den næste præsidentperiode, og sandsynligvis kommer til at præge vores nye århundrede.

Etiketter: ,

Radio España, Palma de Mallorca

Etiketter:

lørdag, maj 26, 2007

Politiken i dag


Kan en håndfuld unge københavnske 8. klasses elever blive bedre til at skrive på tre timer? Det var et eksperiment som mit forlag og Politiken havde stillet op. Med min skrivebog, "22 tricks - om at skrive godt", i nakken var jeg ham der skulle lede eksperimentet. Den lille workshop gik rigtig godt og blev rigeligt dokumenteret og fotograferet til en dobbeltside i Lørdagsliv.

Resultatet er i Politiken i dag.

Lektørudtalelse: Dem i nr. ni

"Fabian elsker gys og læser uhyggelige bøger. Bogen har en idyllisk begyndelse, hvor vi hører om Fabian, hans mor og far og hamsteren Limbo, der er flyttet fra en lille lejlighed til et nyt hus. Fabian, som er bogens hovedperson, er en dreng på 10-12 år, som en dag besøger naboen Inga, der har mange katte og i det hele taget er en lidt mystisk kone. I det nye hus sker der mærkelige ting, møbler bliver flyttet rundt, dørskiltet falder konstant ned, der høres mystiske stemmer, ingenting vil gro i haven og forkerte ansigter ses i spejlet. Forældrene er usædvanlig meget syge, og i det hele taget er alt ved at være meget underligt.

Bogen har en spændingskurve med mange toppe, og vil helt sikkert holde gyserelskere i et fast greb, dette såvel drenge som piger. Bogen er yderligere en titel i forlagets Junior-serie, den er godt læsebearbejdet, så den er forholdsvis nem at gå til. Undervejs er enkelte svære ord skrevet med fremhævede typer, og man kan så bag i bogen se en ordforklaring. Målgruppen er fra 3.-4. kl. (9-10 år) og opefter."

torsdag, maj 17, 2007

Poulsen klar til at skrive fodboldhistorie

(EB idag). Jeg synes Christian Poulsen skulle nøjes med at spille fodbold og lade nogle andre om at skrive de der historiebøger.

Etiketter:

tirsdag, maj 15, 2007

Erotiske dværge på hårdkogte æg

Via den lille maskine nede til højre, min statcounter, kan jeg se hvad folk har søgt på for at havne på min side. De to mærkeligste hidtil er:

"Erotiske dværge"

"Hårdkogte æg og sex"


Kære forbipasserende, jeg håber ikke I blev alt for skuffede over at havne her. Kom endelig igen en anden gang.

lørdag, maj 12, 2007

Min lyttende stemme

"Han talte til os med sin afdæmpede, lyttende stemme." Jeg har fundet en ny anmeldelse af min roman, "Backpacker - Med livet på nakken", og jeg rødmer :-) Læs den evt. her på Fyldepennen. Men, tænker jeg, kan en stemme virkelig lytte. Kan min?

Teiresias

Teiresias så en dag to slanger parre sig og dræbte hunnen med en gren. I det samme blev han en kvinde. Otte år senere var han vidne til det samme, dræbte hannen, og blev forvandlet tilbage til en mand.
Senere havde Hera og hendes kronisk utro mand Zeus et skænderi om hvorvidt mænd eller kvinder havde mest glæde ved samlejet. Zeus hævdede kvinden, Hera hævdede manden. De besluttede sig for at spørge Teiresias, der som den eneste havde prøvet begge dele. Teiresias afgjorde at på en skala på ti får mænd en tiendedel af satisfaktionen, og kvinder de ni. Dette svar gjorde Hera så vred at hun gjorde Teiresias blind.

onsdag, maj 09, 2007

Foredrag

Foredragene er nu blevet slået op på ArtPeoples hjemmeside.

Etiketter:

mandag, maj 07, 2007

Legat!

Der lå et brev fra Statens Kunstfond her til morgen. Jeg har sgu fået et arbejdslegat på 50.000 kr. Jeg har fået legatet til at gøre min novellesamling, "Agtig", færdig. Det virker realistisk at nå. Det kom på et rigtig godt tidspunkt. Det gør mig glad!

Dels fordi jeg har søgt og søgt legaterne og aldrig haft held med nogen af dem. Nu har papa givet mig et venligt lille klap på skulderen.

Dels - selvfølgelig især - fordi det kan give mig arbejdsro henover sommeren, indtil jeg skal i kødet på specialet. Jeg glæder mig supermeget til at komme igang.

All right

Dette patinerede slogan på det trætte, gamle vaskeri på hjørnet af Tagensvej og Baldersgade gør mig fornøjet at passere. Det får livet til at se så ladsiggørligt, så overkommeligt, så forårsagtigt ud.

torsdag, maj 03, 2007

Politiken ligger også på gammel kirkegård

Politiken skriver om den nye restaurant 'Huks Fluks' på Gråbrødre Torv, der ligger oven på resterne af en gammel kirkegård.

Der er ikke noget forkert i det, at restauranten ligger ovenpå en gammel kirkegård. Sagen er bare den, at stort set hele indre by ligger oven på nedlagte kirkegårde, bl.a. uhumske pest- og fattigkirkegårde. Alene på det lille stykke mellem Rådhuspladsen, Strøget, Gothersgade, og voldgaderne kan jeg hurtigt tælle 12 gamle kirkegårde. I indre by er det svært at stikke en skovl i jorden uden at flække et kranium.

Ja, så vidt jeg ved ligger Politiken ovenpå den gamle Skt. Clemens Kirkegård!

Etiketter:

onsdag, maj 02, 2007

100 år

Københavns første lysreklame blev sat op på Rådhuspladsen i 1907.
Den reklamerede for whisky.

Etiketter:

tirsdag, maj 01, 2007

Lige mig


"Stille som en sexklub efter et orgie." Lone Hørslev er tilbage. Hendes tredje digtsamling "Lige mig" udkommer idag, og jeg kan anbefale den på det varmeste. Den er lun og charmerende og slingrende og ukrukket og skæg og corny og næsten lidt for meget og dybt original. Jeg ville kun læse en biografi om Marilyn Monroe, hvis det var Lone Hørslev, der havde skrevet den.

"Jeg er så bange / for at ingen længere / drømmer om mig / om natten / kære drømmetyder"

Etiketter: