søndag, juni 11, 2006

Løvernes tunger på Kædebroen


Kædebroen forbinder Buda og Pest. Ved hver sin ende bevogtes den af et par enorme løver af sten. Broen blev skabt i 1840'erne, vistnok af en mand ved navn Clark. Da den stod færdig i 1849 fortælles det, at Clark var så stolt af sit bygningsværk, at han frejdigt proklamerede, at kunne nogen finde blot én fejl ved den, ville han selv springe i Donau og drukne sig. Folk kom til og undersøgte nøje broen, med nidkærhed, tommestokke og forstørrelsesglas - ingen kunne finde en fejl ved Clarks bro. Til sidst kom en fyr forbi, en læredreng hos en skoflikker, og mumlede at løverne, de havde da ingen tunger?
Clark sprang derefter i Donaus armygrønne vand fra kædebroenbs kant, og druknede.
Det er interessant at sådanne urban legends knytter sig til forskellige markante bygningsværker, og at de er så forbavsende ensartede. Det er som om at bygningsværkers værdi stiger, som turistattraktion, hvis der knyttes en eller anden underholdende og morbid historie til den. Det er vel det som markedføringsfolkene kalder storytelling?
Fra København kender vi historien om de Thurah, der kastede sig i døden fra Frelsers tårn, da han fandt ud af at tårnet snoede sig den gale vej. Historien om Clark og løvetungerne er sandsynligvis ligeså meget opspind som den om de Thurah og fejlsnoningen. De Thurah døde, vistnok på Børglumkloster, i 1759, syv år efter at spiret stod færdig.
ER DER NOGEN, DER KENDER NOGEN LIGNENDE HISTORIER?

Etiketter:

3 Comments:

Blogger Martin Glaz Serup said...

Sikke nogle gode historier!

8:22 PM  
Anonymous Svend Pelle lillehoved said...

Det var noget rigtig godt mos. Det var lige hvad jeg manglede, godt gået dus.

10:54 AM  
Anonymous Den lille Anus Lover said...

Det var sq noget godt noget, det gav kriller nede i drengen.
Stiv Dillarh ,,!,,

10:58 AM  

Send en kommentar

<< Home